Nieuwsgierig zijn zorgt voor ontwikkeling…

NIEUWSGIERIGHEID ZORGT VOOR ONTWIKKELING. Vroeger in mijn eigen wedstrijden ‘moest’ er veel en te vaak was ik verkrampt aan het spelen. Vaak had ik het gevoel dat ik niet kon laten zien wat ik in huis had. Dit frustreerde. In mijn tijd gingen trainingen hoofdzakelijk over techniek, tactiek en conditie. Zelfs in mijn opleiding als tennistrainer was er minimaal aandacht voor het mentale stuk. Dit intrigeerde, en zo ben ik verder gaan zoeken.

Zonder verder te kijken en zonder ons te verwonderen staan we eigenlijk stil. Wanneer we denken dat we alles al weten, luisteren we niet en sluiten we ons af voor nieuwe mogelijkheden.
Nieuwsgierig zijn in sport, muziek of naar je medemens is dus heel goed voor je ontwikkeling. Naast nieuwsgierig te zijn in het vak ‘coaching’ en de psychologie erachter, is mijn grootste ontwikkeling in gang gezet toen ik ging leren over mezelf. Zelfkennis is essentieel voor persoonlijke groei. Inzichten geven duidelijkheid, vertrouwen en rust. Door te leren voelen en te ervaren wat er in het lichaam speelt krijgen we meer zicht op hoe we in elkaar steken. Je kent vast wel zo’n moment waarbij je met je hoofd weet wat verstandig is en waarbij er tegelijkertijd ook weerstand is bij deze gedachte. Op zo’n moment is het belangrijk om ook je gevoel serieus te nemen. Het is een goede manier om erachter te komen of de rationele oplossing voor jou ook de juiste oplossing is. Zelfkennis is dus essentieel om goed te kunnen presteren en plezier te hebben. Wanneer we op hoog niveau sporten of op een andere manier onder druk acteren is het belangrijk om te herkennen dat we onrustig worden, sneller gaan ademen of onze hartslag voelen veranderen. Om snel terug te komen in het moment is het goed om te realiseren wat er gebeurt. Voordat we het in de gaten hebben zijn we al aan ‘het piekeren’ en gaan de gedachten het van ons overnemen. Veel sporters komen bij me met frustraties over hoe ze hun wedstrijd spelen of omdat ze het plezier in deze sport kwijt zijn. Samen komen we er dan achter waar de druk vandaan komt, waar hun boosheid iets mee te maken heeft of waar het plezier in het spel gebleven is. Kortom ik zie dat ze benieuwd worden naar zichzelf. Dit helpt niet alleen om vrijer te sporten, je trekt hier ook profijt van in het dagelijkse leven. Ik vind het mooi om te zien hoe blij en met vertrouwen mijn cliënten / sporters hun weg weer gaan. De prestaties zijn vaak een bonus op het proces waar zij met plezier en nieuwsgierigheid mee aan de gang zijn gegaan.

Carla

Bewerken

Deel en vind leuk!