Mistmakers in de sport

Vanaf de derde verdieping heb ik een schitterend uitzicht over zee. Haarscherp danst een vlieger voor mij in de leegte. Mijn ogen bewegen mee met deze dans. In het pure waarnemen ervaar ik een enorm gevoel van vrijheid.  Wat maakt dat ik het vandaag zo helder zie? Even laat ik de vraag bestaan en realiseer me dat mijn gedachten het gretig overnemen. Vragen poppen op en antwoorden dienen zich aan.
Zoals een kolonie kleine regendruppeltjes in de vorm van mist ons zicht kan beperken, zo kunnen onze gedachten  ‘het  helder zien en zijn’  belemmeren. Temeer wanneer die gedachten ingegeven worden door stress, controle en angst. Zo creëren we onze eigen ‘mistmakers’.
In sport wedstrijden zie ik vaak dat er fantastisch gespeeld wordt tot op een bepaald moment, ineens is er een kentering. De speler gaat nadenken en gedachten halen de speler weg uit het moment. Het spel wordt gekoppeld aan het resultaat en vanuit deze vergelijking ontstaat er spanning. De uitkomst van de wedstrijd wordt belangrijker dan de weg ernaar toe en gevoelens van angst gaan het overnemen. Er ontstaat stress, controle en ’mist’. De ongedwongen ‘spelende staat van vrijheid ‘ vervaagd.Het tijdsbesef komt weer terug en de concentratie is weg. Flow is een ‘magische staat van zijn’ waarin zowel passie als doelgerichtheid aanwezig is. Alles lijkt vanzelf te gaan en er is een intrinsieke beloning,  het is leuk ! Met ZIB coach ik sporters voorafgaand aan hun wedstrijden. Belemmerende gedachten en overtuigingen worden zichtbaar gemaakt zodat de sporter zich in alle vrijheid tijdens zijn spel kan en durft te bewegen. De mistmakers verdwijnen en de speler komt weer in deze magische zone ,met meer lef, zelfvertrouwen en vrijheid.

Carla Knötschke, ZIB.

 

 

Deel en vind leuk!