Versnelde achterzwaai

Het glas valt, ik schrik en plotseling is alles stil. Verlamd staar ik naar de grond. Het duurt even voordat ik in beweging kom. Dan pak ik met mijn blote handen de scherven. Ik voel en zie ik mijn handen in een soort vertraging en haarscherp. Ineens is er geen gehaaste toestand meer. Geen trein die ik hoef te halen. Ik ben tot stilstand gekomen door het rinkelen van de scherven.

 Ik deed drie dingen tegelijk in de ‘onbewuste wetenschap’ dat het me iets zou opleveren en ik eerder klaar zou zijn. Klaar waarvoor.. ik hoefde nergens naartoe. Ik hoor opnieuw het gerinkel van het glas in de stofzuigerslang , het houdt me weer bij de les.

Ik ga terug in de tijd. Ik sta voor, 6-0 5-2. De baan waarop ik speel komt vrij. Mijn tenniswedstrijd lijkt ten einde. Ik hoor een sissend geluid. Mijn teamgenoot opent zijn blik ballen. Ik heb geen idee wat er gebeurt, 5-3 wordt 5-4 en vervolgens 5-5. Het zachte gevoel met de bal, de controle en de nauwkeurige plaatsbepaling is weg. Er is alleen nog die versnelde achterzwaai, die zwaai die overbodig is en niet past bij de aankomende bal. Teamgenoten moedigen mij met goed bedoelde adviezen aan. Ik hoor ze. Binnen in mij begint een stem bestraffend te praten, er is afkeuring alom. Ik kom er niet uit, mijn systeem is in conflict met alles. De tegenstander samen met de bal die van zijn racket vliegt en mijn timing met de aankomende bal waren kort tevoren nog één geheel. Het is weg.  ‘Waar ben ik nou mee bezig?’  De voorsprong van 6-0 5-2 is gedraaid naar een verlies met 6-0 5-7 0-6 . Hoe kan dit? Wat overvalt mij, hoe had ik dit kunnen stoppen?

Wat de sporter in het dagelijkse leven belemmert zie je uitvergroot terug in zijn wedstrijd. Vanuit het niets was daar mijn ‘versnelde achterzwaai’ en geen rinkelend glas wat mij wakker schudde. Het mechanisme ‘maak voort’ wat mij als kind onder druk iets opleverde, werkte mij tijdens deze wedstrijd tegen.

Zien wat je doet, wanneer en op welke wijze jouw systeem met je op de loop gaat is een bewustwordingsproces. Je kunt het proces alleen op tijd afremmen als je ziet wat er met je gebeurt. Of je nu tennist, golft of stofzuigt.
Zijn in beweging ondersteunt het bewustwordingsproces, en laat jou zien wat er gebeurt.
Slow down 🙂

Deel en vind leuk!