Stretching limits

Wat mij opvalt is het moeiteloze spontane gevoel wanneer ik in flow ben. De staat van deze innerlijke helderheid heeft een duidelijk doel, mijn skills zijn bovengemiddeld en ik  kan de uitdaging aan. Er is geen druk, ik weet op elk moment precies wat ik moet doen. Als tennisspeler ben ik alert en lichtvoetig. Ik ben gelukkig. De grote vraag is hoe kom ik in deze staat?

Ik kijk naar een wedstrijd van mijn coachee. De techniek is daar en het inzicht ook. Echter zijn ware talent blokkeert door angst, onzekerheid en frustratiie. Onmacht wint. Hij werpt mij een wanhopige blik toe. Ik voel even hetzelfde. Om in flow te komen zijn alle ingrediënten bij hem aanwezig. Ik zie genoeg trainingsuren en talent om te excelleren. Iets toevoegen is niet aan de orde er kan zelfs iets af. Zien hoe we onze eigen glazen in gooien is noodzakelijk voordat we onze grenzen kunnen oprekken. Ik werp hem een geruststellende glimlach toe. Hij ontspant. Uit ervaring weet ik dat dit het moment is wat hij nodig heeft om  in flow* te komen.

Carla Knötschke

*Flow, Mihaly Czikszentmihalyi

Deel en vind leuk!