Een soepele geest in een soepel lichaam verkleint de kans op blessures!
Fysieke belasting maar zeker ook onze psychologische componenten spelen een belangrijke rol bij het herstel en het ontstaan van blessures.
Naast mijn eigen ervaring op blessure gebied , blijkt ook uit de literatuur hoe de volgende factoren de kans op blessures beïnvloeden.
-Persoonlijkheidskenmerken
-Stress uit het dagelijks leven
-Stress factoren uit het verleden
-De manier waarop we met stress omgaan
-Eet en slaapgewoonten
Om het herstel te bevorderen is het belangrijk dat we inzichtelijk krijgen hoe we in elkaar steken. Wanneer we bijvoorbeeld tè perfectionistisch zijn , woede onderdrukken of moeite hebben met het stellen van grenzen, loopt de spierspanning op en worden we kwetsbaarder voor blessures.
Bij sporters met blessures neem ik alle hier bovengenoemde factoren mee en werk ik op verschillende niveaus.
In de praktijk zie ik een helder verband tussen hoe we omgaan met stress in het dagelijks leven en met stress tijdens de wedstrijd. Wanneer onze persoonlijke reactie/gedrag voor teveel stress zorgt, nestelt dit zich uiteindelijk in een fysiek zwakke plek bij de speler.
De sporter gaat pas ontspannen spelen wanneer werkelijk wordt ingezien hoe hij of zij aanstuurt op deze stress, pas dan ontstaan er andere keuze mogelijkheden.
Begrip en inzicht in deze patronen zorgen niet alleen voor een beter herstel, de kans op nieuwe blessures neemt ook af.
Nu blijft alle tijd over om te focussen op dat wat echt belangrijk is binnen de wedstrijd.
*Anderson M.B, Williams J.M. A model of stress and athletic injury. Journal of Sport & Exercise Psychology 1988; 10: 294-306.
Carla Knötschke,
Life Coach, Mental Coach