Pressure is a privilege

Pressure is a privilege (Billie Jean King)

Intrinsieke motivatie zorgt voor commitment, ook als het even heel zwaar is.
Afgelopen zondag keek ik naar een competitie wedstrijd bij mijn coachee, Mima de Niet.
Ze speelde voor het eerst een single in de hoofdklasse voor THOR.
Terwijl ik op het bankje zat viel me van alles op. Toch had ik in deze wedstrijd vandaag maar één focus; Hoe reageert mijn coachee op stressvolle situaties en hoe snel kunnen we een eventuele vicieuze cirkel doorbreken.
Tennissen kan ze zeker. Ik zie een paradepaardje wat af en toe teveel, te vaak en te hard van stapel wil lopen.
Vroeger gaf ik als tennistrainer losse tips. Dit waren veelal tactische en technische aanwijzingen.
Nu zoek ik met mijn coachee eerst naar de juiste vorm.
Wat neemt ze eigenlijk allemaal mee de baan op en wat willen we hiervan wel en niet gebruiken?
Kortom we gaan opzoek naar de beste versie van Mima. Het wordt spannend zeker als er saboteurs op de weg verschijnen.
Hoe zien deze saboteurs er eigenlijk uit en wat doen ze ons geloven?
Mooi hoe onder spanning alles zichtbaar wordt.
Gelukkig hoef ik haar hier nu niet mee te vermoeien, dat doen we weer op andere momenten.
Vandaag sta ik met korte lijnen en tekens in verbinding met Mima. Dat is belangrijk en dat lukt alleen als er wederzijds vertrouwen is. Daarnaast houden we de vinger aan de pols. De ademhaling staat centraal. Eenmaal in de juiste vorm vallen jaren lange investeringen op zijn plek. Nu weet Mima intuïtief wat haar te doen staat, op dit moment is het alleen nog tactisch ‘fine tunen ‘. Ik kijk met vertrouwen naar het verloop van de wedstrijd.  Mima voelt zich zichtbaar goed en bijt zich vast in de wedstrijd. Dit is precies de opstap naar de magie van het spel! Daar doen we het toch voor?
Pressure is a privilege. Spanning biedt de mogelijkheid om te groeien. Het gaat erom wat je met deze spanning kunt en doet.
Trainen, afzien en presteren, niet één keer maar keer op keer.
Bravo👊🏼😃! In twee sets gewonnen. Ik ben trots en zij ook! Gefeliciteerd Mima!
Carla Knötschke
Mental Coach
Zijn in Beweging

Deel en vind leuk!