Mooie inzichten op weg naar PyeongChang! Door Renske van Beek

Mijn mentale groei

Het afgelopen jaar ben ik zowel fysiek als mentaal gegroeid. Het fysieke gedeelte is erg belangrijk maar het moet natuurlijk ook goed zitten tussen je oren. Wanneer je last hebt van teveel emoties of andere storende gedachten op het moment dat je een topprestatie wilt leveren kunnen deze je tegenwerken.

Tijdens mijn eerste WK in Canada had ik moeite om mij te concentreren en lukte het me niet om gefocust te blijven. Toen ik bovenaan de course stond gierde er zoveel emoties door mijn lichaam dat ik me niet meer kon concentreren. Om een super run neer te zetten wil ik 100% geconcentreerd zijn en het volle vertrouwen hebben in mezelf…de rest gaat dan vanzelf. De ‘wat als gedachten ‘ en andere negatieve gedachten kan ik daar niet gebruiken.

Het werd tijd om aan de bel te trekken. Zo kwam ik in contact met Carla Knötschke, Mental Coach van ZIJN In Beweging.

Met Carla ben ik aan de slag gegaan. Het was een heftige zomer met een druk programma. Ik trainde vier keer in de week twee maal per dag. Daarnaast werkte ik 1 ochtend voor de AMC en ik wilde ook nog graag wat leuks doen.

Carla zag ik 1 keer per maand. Met haar heb ik verschillende onderwerpen besproken waaronder de acceptatie van mijn handicap, de relatie met met ouders, vrienden en familie.

Door de dingen die aan bod kwamen voelde ik mij in het dagelijks leven beter. Ik heb geleerd om mijn grenzen aan te geven, naar mezelf te luisteren en mezelf te accepteren. In het begin moest ik wel even wennen aan dit gevoel. Ik voelde me anders. Doordat ik heb geleerd te voelen kan ik meer in het moment zijn en ben ik niet alleen maar bezig om afleiding te zoeken.

Door bepaalde gevoelens te onderzoeken (ook de minder leuke) voelde ik mij soms niet zo lekker. Maar dit heeft er uiteindelijk wel voor gezorgd dat ik nu mijn mannetje sta. Ik merkte pas echt resultaat tijdens mijn eerste wedstrijd, Ik stond zó zelfverzekerd boven aan die berg en ik kon tijdens mijn run heel goed focussen op mijn beweging en wat ik moest doen. De ruis van emoties kan ik nu herkennen, benoemen en tijdens een wedstrijd even ‘achter in de bus ‘zetten.

Ik heb geleerd mijn rust te vinden, beter in het moment te zijn en meer te voelen. Ik begrijp mezelf veel beter en ben ik blijer met de dingen die ik doe.

2017 is voor mij het jaar waar ik mentaal veel stappen heb gemaakt en ik kijk uit naar de toekomst. Ik beleef elk moment!

Door RENSKE VAN BEEK, paralympisch snowboardster

Deel en vind leuk!